Ideella föreningars projekt
Näringslivsägda projekt
Ånge bokhandel
/i Ånge, Avslutade projekt, Jordbruksfonden, Privat organisation, ProjektägareProjektet var ett genomförandeprojekt och projektet beviljades projektstöd från Jordbruksfonden (EJFLU) och insats 2 entreprenörskap och fler nya hållbara försäljningskanaler för att nå marknad i den lokala insatsmatrisen.
Syftet var att säkerställa att invånarna i Ånge/Bräcke har lokal service i hembygden samt att utveckla en ny verksamhet genom nya former och av service till bygden invånare. Projektet fokuserade på att utveckla ett kollektivt entreprenörskap där fokus ligger på allmänhetens service.
LAG gjorde en bedömning av projektets syfte och mål utifrån projektets beskrivning. LAG bedömde att
projektet i mycket stor utsträckning arbetade långsiktigt och ledde till hållbara lösningar samt i mycket stor
utsträckning påverkar ett lokalt samhälle. Projektet bedömdes mycket stor utsträckning till fler arbetstillfällen och bidrog till ett nytt kollektivt företag, samt diversifiering av ett lokalt utbud.
Beslutet avsåg ett projektstöd till företag där maxgränsen för projektstöd är 70 % av total budget. För projektstöd till företag kan LAG-potten inte användas, då den innehåller kommunala medel. Därför är beslutet fattat så att 100 % av stödet, 84 000 kr, hämtas från Jordbruksverket/EU, och 0 % av stödet är övrigt offentligt stöd från LAG eller annan motsvarande organisation.
Projektet är avslutat, men vid granskning av slutrapport framkom att det resultatet av projektet är en livaktig bok-och pappershandel. Utökning av sortimentet har skett, omsättningen har ökat. Ett antal lokala företag har samverkat för
gemensamma aktiviteter. För invånarna har en mängd aktiviteter genomförts trots pandemin, som t ex författarbesök och kurser i olika ämnen. Projektet har bidragit till digitaliseringsarbetet. En person har fått anställning som direkt effekt av projektet, vilket också bidrar till ökad service på orten.
Paraplyprojekt Miljöcertifiering Timrå Golfklubb
/i Avslutade projekt, Besöksnäring, Delprojekt paraply, Jordbruksfonden, Mikroprojekt Timrå, Miljö, Paraplyprojekt, Privat organisation, TimråParaplyprojekt Miljöcertifiering Timrå Golfklubb är ett delprojekt inom paraplyprojektet miljöcertifiering. Projektstöd med viss fokus på vattenkvalitet, vilket gör projektet allmännyttigt.
Timrå golfklubb tillsatte en arbetsgrupp som jobbade med certifieringen, som avslutades med att GEO-certifierande genom besök från certifierare och genomgång av genomfört arbete. Som en del av certifieringen behövde vattensystemet ses över. Klubben anlitade expertkunskaper för att se vilka åtgärder som behövdes för att förbättra vattentillförseln och vattenkvaliteten.
Målet var att efter avslutat mikrofondsprojekt ha miljöcertifierad verksamhet genom Golf Enviroment Organization och framtagna åtgärdsförslag för hur vattensystemet ska åtgärdas.
Beviljat stöd 25 000 kronor i mikrostöd.
Gällöberget – en arena för naturupplevelser
/i Avslutade projekt, Besöksnäring, Bräcke, Insatsområde 3, Jordbruksfonden, Privat organisationOffentligägda projekt
Hållbart fiske i Örnsköldsvik
/i Ångermanland, Avslutade projekt, Fiskefonden, Insatsområde 4, Miljö, Offentlig organisationProjektet ” Hållbart fiske i Örnsköldsvik” Örnsköldsviks kommun beviljades projektstöd från Europeiska Havs-och Fiskerifonden (EHFF) och det lokala leaderpartnerskapet. Val av insats stämde med innehållet i projektet samt med den lokala strategins insats 4- natur-och kulturbevarande insatser. Projektet avsåg genomförande av den lokala strategins insats 4, natur-och kulturbevarande insatser, vilket styrks av målen ” Återställa vatten och markbiotoper”.
Syftet med projektet var att skydda fiskeresurserna långsiktigt då det måste finnas fisk för att det ska kunna finnas yrkesfiskare. För att kunna skydda fisket behövs tidigt kännedom om även små förändringar. För att kunna få kännedom om vad som händer behövs tät dialog med alla berörda parter. Målet med projektet var att ta fram en förvaltningsplan, en metod för kommunikation har utarbetas samt fiskevårdsområdena har ökat engagemang och etablerar samverkan.
LAG bedömde att projektet i mycket hög utsträckning arbetade långsiktigt och arbetade i mycket hög hög utsträckning för minska miljöpåverkan. Det fanns ett stort behov av projektet och samarbetskonstellationen ses som innovativ. Projektet bedömdes i hög utsträckning bidra till att främja hållbar användning av vattenresurser och hållbar fiskenäring.
LAG-styrelsen fastställde maximalt offentligt stöd till 773 000 kr. Projektstöd 517 910 kr ( 67%) Övrigt offentligt stöd kommer 60 000 kr. Övrig offentlig resurs kommun 44 000 kronor samt LAG 151 090 kr. Totalt övrigt offentligt stöd och och offentlig resurs 33%.
Projektet är avslutat.
Affärsutveckling Kurbits
/i Avslutade projekt, Besöksnäring, Flerkommun, Insatsområde 2, Offentlig organisation, Regionalfonden, SundsvallProjektet Affärsutveckling Kurbits genom Näringslivsbolaget i Sundsvall AB prioriterades av Leader Mittland Plus för ett projektstöd till nytta för en grupp företag.
Projektet vände sig till besöksnäringsföretag i Sundsvall, Ånge och Timrå och med branschspecifik utbildning skapade de förutsättningar för landsbygdsföretag inom besöksnäring och turism att utvecklas. Deltagare skulle få insikt om behovet av ständig affärsutveckling och kunskap om paketering av varor och tjänster för verksamhetens tillväxt. Deltagande företag förväntades visa tydligt ökad omsättning inom tre år efter avslutat projekt.
I projektet ingick bland annat processledning, affärsutveckling i grupp, samt individuell coachning för de deltagande företagen.
Beslutsmotivering från LAG
Projektet kunde få till 70 % stöd från Leader Mittland Plus, som mest 265 706 kr. Stödet hämtades från det lokala partnerskapet, från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF) och Jordbruksverket. LAG bedömde att det finns ett stort behov av projektet och att det i mycket stor utsträckning hade ett långsiktigt hållbart mål. Projektet bedömdes bidra i mycket stor utsträckning till stärkt entreprenörskap och företagande hos små och medelstora företag samt bidrog i viss utsträckning till ökad sysselsättning hos små och medelstora företag och till samarbeten stad och land.
Kompetenshöjning skogsägare
/i Alla kommuner, Avslutade projekt, Insatsområde 4, Jordbruksfonden, Offentlig organisationBirka folkhögskolas projekt Kompetenshöjning skogsägare fick beslut om projektstöd. Projektet var ett samarbetsprojekt över tre leaderområden, och stödet kommer från Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling och från det lokala leaderpartnerskapet.
Kompetenshöjning skogsägare avsåg genomförande av den lokala strategins insats 4 natur- och kulturbevarande vilket bland annat styrks av målet Utveckla mångfalden i jord- och skogsbruket och vände sig till skogsägare och blivande skogsägare, boende på gård framtida boende på gård samt de som arbetar med skog, natur, jordbruk, parkskötsel, markförvaltning, naturvård, turism eller är intresserade.
Syftet var att skapa en utbildning för skogsägare på folkhögskola där en oberoende utbildning för skogsägare skall hjälpa skogsägaren att få ett bättre beslutsunderlag i sitt skogsägande och genom kunskapsförmedling hjälpa skogsägaren att förverkliga sina visioner med sitt skogsägande.
Projektet skulle sätta samman en distansutbildning och undervisningsmaterial, marknadsföra utbildningen, planera fältundervisningen, knyta branschens aktörer till utbildningen, skapa en skoglig undervisningsmiljö kring Birka folkhögskola, köpa in viss teknisk utrustning och att parallellt med utbildningen förbättra kurserna.
Den lokala aktionsgruppen bedömde att det finns ett mycket stort behov av projektets resultat, att projektet hade mycket tydliga mål, i stor utsträckning jobbade för långsiktigt hållbara lösningar och för minskad miljöpåverkan. Projektet bidrog i mycket stor utsträckning av mångfalden i jord- och skogsbruk samt kan bidra till att utveckla och bevara det öppna landskapet. Projektet bedömdes också i hög utsträckning leda till fler företag/arbetstillfällen och nya klimatsmarta produkter/tjänster.
LAG fastställde maximalt stödbelopp till 614 000 kr fördelat på projektstöd 67 % (411 380 kr) och övrigt offentligt stöd LAG 33 % (202 620 kr).
LAG-ägda projekt
Young events 2
/i Alla kommuner, Ånge, Beviljade projekt, Bräcke, Flerkommun, Jordbruksfonden, LAG-ägt projekt, Leaderägt projekt, Paraplyprojekt, Sundsvall, Timrå, UngdomsprojektParaplyprojektet Young events 2 är ett genomförandeprojekt och det är ett LAG-ägt projekt med stöd från leaderpartnerskapet och Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling (EJFLU).
Insatsområde: Landsbygdsfonden – genomförande av projekt > Social utveckling >Främjande av unga >Främjande av unga.
Mål 2 starka lokala kretslopp, insats 3 tillgänglighet, vilket styrks av målen Ökad delaktighet och inkludering i lokalsamhället, Ökad integrationen på landsbygden och Fler nya och utvecklade kreativa mötesplatser i den lokala insatsmatrisen.
Projektet är en del av huvudprojektet Ungas drömbygd 2030 och paraplyprojektet syftar till att stötta unga i sitt genomförande av olika evenemang som stärker de ungas bild av sin bygd och bidrar till att skapa framtidstro. Projektet ska också stärka de ungas tilltro till sin förmåga att påverka framtiden för den egna bygden och att skapa ringar på vattnet för framtidens landsbygdsutvecklare. Projektet är en del i arbetet med att tillvarata de ungas kraft och bejaka leaderområdets ungas förmåga att påverka sin närmaste omgivning. Projektet möjliggör för en yngre målgrupp att själva vara med och aktivt utveckla landsbygden på det sätt de själva ser behov av. Ett av målen är minst 10 mikroprojekt som ska ha kommit till och genomförts inom detta paraplyprojekt.
LAG-styrelsen bedömer att projektet har tydliga kopplingar till flera insatsområden i den lokala strategin och i mycket hög utsträckning arbetar långsiktigt för lokala attityder till kraften att förändra. Det finns ett mycket stort behov av projektets resultat. Projektet bedöms i mycket hög utsträckning bidra till ökad inkludering av unga i det lokala samhället, till nya eller utvecklade mötesplatser och till nya arbetstillfällen. Projektets genomförande och resultat bedöms också många lokala samhällen inom leaderområdet.
LAG-styrelsen fastställde maximalt offentligt stöd till 400 000 kr. Projektstöd 268 000 kr (67%). Övrigt offentligt stöd LAG 132 000 kr (33%).
Ungas drömbygd 2030
/i Alla kommuner, Ånge, Beviljade projekt, Bräcke, Flerkommun, Integration, Jordbruksfonden, LAG-ägt projekt, Leaderägt projekt, Sundsvall, Timrå, Ungdomsprojekt”Ungas drömbygd 2030” är ett genomförandeprojekt och det är ett LAG-ägt projekt i Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling (EJFLU). Insatsområde är >social utveckling>främjande av unga>vilket stämmer med innehållet i projektbeskrivningen. I den lokala strategin är Mål 2 starka kretslopp, insats 3 tillgänglighet, vilket styrks av målen Ökad delaktighet och inkludering i lokalsamhället och Fler nya och utvecklade kreativa mötesplatser i den lokala insatsmatrisen.
Projektet syftar till att ta tillvara på de ungas kraft och bejaka leaderområdets ungas förmåga att påverka sin närmaste omvärld att på så sätt skapa förutsättningar för ungas genomförande av projektidéer för att utveckla bygden till något de ser i framtiden. En naturlig tillväxt av framtida landsbygdsutvecklare.
Projektets mål är att att ha interagerat med minst 400 barn och ungdomar genom skolor, fritidsgårdar, föreningar och andra kanaler där barn och ungdomar finns och att minst 50 projektidéer ska ha tagit form. Minst 16 mikroprojekt ska ha kommit till och genomförts inom paraplyprojektet eller med annat stöd som direkt effekt av ungdomscoachningen.
LAG-styrelsen bedömer att projektet har beröringspunkter med flera insatsområden i den lokala strategin och i mycket hög utsträckning arbetar långsiktigt för lokala attityder till kraften att förändra. Det finns ett mycket stort behov av projektets resultat. Projektet bedöms i mycket hög utsträckning bidra till ökad inkludering av unga i det lokala samhället, till nya utvecklade mötesplatser, samt till nya arbetstillfällen samt i mycket hög utsträckning bidra till diversifiering inom fiskeriverksamhet. Projektets genomförande och resultat bedöms också nå många lokala samhällen inom leaderområdet.
Maximalt totalt offentligt stöd fastställdes till 799 737 kronor. Projektets fördelning projektstöd 67% och övrigt offentligt stöd LAG 33%.
PAF – produkt- och affärsutveckling inom fiske
/i Alla kommuner, Ånge, Ångermanland, Avslutade projekt, Bräcke, Fiskefonden, Flerkommun, Insatsområde 2, LAG-ägt projekt, Leaderägt projekt, Samarbetsprojekt, Sundsvall, Timrå”PAF- produkt och affärsutveckling” var ett samarbetsprojekt mellan två leaderområden, Leader Mittland Plus och Lokalt Ledd Utveckling Gästrikebygden. Det var ett LAG-ägt projekt i Europiska Havs-och Fiskerifonden (EHFF). Projektet genomfördes i samarbete med Producentorganisationen Kustfiskarna som organiserar de kustfiskare som finns i området från Tierp i söder till Husum i norr.
Val av insats stämde med innehållet i projektet samt med den lokala strategins insats 2 entreprenörskap. Projektet avsåg genomförande av den lokala strategins insats 2, vilket styrks av målen ” Ökar entreprenörskap” ” Ökad förädling och diversifiering” samt ”ökad kompetensutveckling”.
Projektet skulle bidra till ett långsiktigt och hållbart och lönsamt fiske och projektet ska ha identifierat och utforskat nya möjligheter för produkt-och affärsutveckling med fisk som resurs.
LAG bedömde att projektet i mycket hög utsträckning arbetade långsiktigt. Det fanns ett behov av projektet och
samarbetskonstellationen bedöms som innovativ. Projektet bedömdes i mycket hög utsträckning kunna bidra till ökad
förädling, ökad diversifiering och till att främja hållbar användning av vattenresurser. LAG-styrelsen fastställde maximalt offentligt stöd till 433 881 kr. Projektstöd 290 700 kr (67%) Övrigt offentligt stöd LAG 143 181 kr (33 %).
Projektet är idag avslutat, men har lett till en kartläggning, ny kunskap om nya metoder och förädling, samt många nya idéer för yrkesfiskare att utveckla. Projektet har också lett till ökad kunskap inom sociala medier. Nya nätverk har etablerats i Finland.
Utveckling av Bodsjöleden
/i Beviljade projekt, Bräcke, Ideell organisation, Jordbruksfonden, Prioriterade projektProjektet utveckling av Bodsjöleden har beviljats stöd från Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling EJFLU och det lokala partnerskapet. Val av insatsområde stämmer med innehållet stämmer med de insatser som pekats ut i den lokala utvecklingsstrategin
Mål 4, Insats 3 tillgänglighet, ökad tillgång till natur & friluftsliv för alla samt fler besöksmål och mötesplatser i naturen. Syftet med projektet är att utveckla besöksnäringen kring Bodsjö genom att utveckla en vandringsled ( Bodsjöleden) så fler kan komma ut i naturen
LAG-styrelsen bedömer att projektet har tydliga kopplingar till flera insatsområden i den lokala strategin och i mycket hög utsträckning arbetar långsiktigt. Det finns ett stort behov av projektets resultat. Projektet bedöms i hög utsträckning arbeta för miljöpåverkan och lokala attityder och mobilisering.
Projektet bedöms också i hög utsträckning påverka de lokala samhällen som är nära leden och bidra till lokala produkter/tjänster, ökad inkludering samt tillgång till natur- och friluftsliv för alla.
LAG beslutar att prioritera projektet med 671 128 kr i totalt offentligt stöd, varav 441 138 kr (65,7%) projektstöd och 229 990 kr (34,3%) offentlig resurs från Skogsstyrelsen.
Övernattningsboende i Njurunda
/i Beviljade projekt, Ideell organisation, Insatsområde 3, Jordbruksfonden, SundsvallProjektet har beviljats stöd från Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling( EJFLU) och lokala partnerskapet. Projektet är ett genomförandeprojekt och som avser den lokala strategins insatser för näringsverksamhet/inkvartering och boende under insats 3, tillgänglighet, som styrks av målet Fler nya lokala boende möjligheter. Det finns flera beröringspunkter under flera av insatsområdena inom mål 3.
Projektet syftar till att öka tillgängligheten till övernattning och därmed stimulera idrottsevenemang och besöksnäring.
LAG bedömer att projektet i mycket hög utsträckning arbetar långsiktigt och i hög utsträckning har tydliga mål. Projektet bedöms bidra i mycket hög utsträckning till nya lokala boendemöjligheter och flera lokala tjänster inom tillgänglighet. Projektet bedöms också i hög utsträckning till nya lokala boendemöjligheter och flera lokala tjänster inom tillgänglighet. Projektet bedöms i hög utsträckning påverka det lokala samhället i Njurunda och bedöms i hög utsträckning påverka det lokala samhället Njurunda och bedöms i hög utsträckning bidra till fler arbetstillfällen.
Maximalt offentlig stöd faställdes till 1 825 000 kronor. I denna stumma igår även andra offentliga finansiärers medfinansiering i projektet. Stödets fördelning är preliminär 1 222 750 ( 67%), övrigt offentligt stöd LAG är 132 00 kronor (22%). Övrigt offentligt stöd Länsstyrelsen eller andra offentliga medfinansiärer minst 200 000 kronor ( 11%).
Ånge camping grönytor till badplats
/i Ånge, Beviljade projekt, Ideell organisation, Jordbruksfonden, Prioriterade projektProjektet har beviljats stöd från Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling (EJFLU) och det lokala leaderpartnerskapet. Projektet är ett genomförandeprojekt som avser den lokala strategins insats 3, tillgänglighet, vilket styrks av målen ”Ökad tillgång till natur & friluftsliv för alla” och ”Fler besöksmål och mötesplatser i naturen” i den lokala målmatrisen.
Projektet är ett av tre projekt som tillsammans syftar till att bidra till ökat nyttjande av rekreationsområdet, en naturlig mötesplats, samt att öka Ånges attraktionskraft genom fler besöksanledningar. Målet med projektet ä en grönyta/solområde för badgäster, en volleybollplan, en byggnad för förråd.
LAG-styrelsen bedömer att projektet har beröringspunkter med flera insatsområden i den lokala strategin, och i mycket hög utsträckning arbetar långsiktigt. Det finns ett stort behov av projektets resultat och kommer att påverka ett lokalt samhälle. Projektet bedöms i mycket hög utsträckning bidra till nya tjänster inom tillgänglighet, till nya eller utvecklade mötesplatser. Projektet bedöms också bidra till ökad natur och friluftsliv för alla. Maximalt totalt offentligt stöd fastställdes till 785 000 kronor. Stödets fördelning 525 950 kr (67%) projektstöd och 259 050 kr (33%) övrigt offentligt stöd från LAG-partnerskapet.
Maximalt totalt offentligt stöd fastställdes till 360 000 kronor. Stödets fördelning 241 200 kr (67%) projektstöd och 118 800 kr (33%) övrigt offentligt stöd från LAG-partnerskapet.