Samarbetsprojekt säl och skarv

Leader  Mittland Plus tillsammans med Västernorrlands kustfiskare har beviljats leaderstöd för medverkan i ett internationellt samarbetsprojekt mellan Finland, Estland, Polen och Sverige.

Projektet ska bland annat sammanställa befintlig forskning och fakta om sälens och skarvens inverkan på ekonomin för yrkesfisket runt Östersjön och Öresnud.

Projektet ska utöver sammanställning av forskningsresultat bidra till en gemensam plattform för samarbeten och gemensam påverkan för fiskeområdena i Östersjöregionen.

Projektet förväntas bland annat ge en dokumenterad samlad bild av forskningen av de ekonomiska konsekvenserna av säl och skarv för yrkesfisket kring Östersjön och Öresund samt en aktuell bild av yrkesfiskarnas upplevda nuläge. Projektet skall också leda till ett nätverk kring Östersjön för denna fråga och en stark gemensam röst.

På lång sikt är målet bättre förutsättningar för ett biologiskt och ekonomiskt hållbart yrkesfiske och lokal livsmedelsförsörjning.

Beslutsmotivering

LAG har prioriterat projektet den 21 juni 2017. Projektet ” Samarbetsprojekt säl och skarv” SJV 2017-2721 faller väl inom den lokala strategin avseende insatsområde 4 natur- och kulturbevarande insatser, och projektet uppnår kvalnivåerna i samtliga tre bedömningsmoment. Innehållet i projektet stämmer väl med Havs- och fiskerifondens inriktning och bedömningen har skett med de lokala urvalskriterierna för insatsområde 4, natur- och kulturbevarande.

LAG bedömer att projektet kan bidra till att uppfylla den lokala strategins mål. Projektet har en långsiktig ansats och förväntas leda till hållbara lösningar. Projektet bedöms i mycket stor utsträckning bidra till ett hållbart fiskebruk och vattennäring. Projektet bedöms också i stor utsträckning bidra till att återställa vattenbiotoper, ökad konkurrenskraft för små och medelstora företag inom havs- och fiskerinäring samt till hållbar användning av vattenresurser.

Projektets stöd hämtas från Europeiska havs- och fiskerifonden och har beviljats som mest  390 782 kr.

Lead Partner är FLAG ESKO i Finland. En gemensam hemsida för projektet finns.