Kustfiskarelyftet

Nordanstigs kommun och samarbetsprojektet Kustfiskarelyftet prioriterades av Leader Mittland Plus.

Projektet skulle bidra till att skapa förutsättningar för småskaligt och hållbart kustfiske, rekrytering av unga fiskare och ett hav i balans i Gävleborgs, Västernorrlands och norra delen av Uppsala läns kustområden.

Syftet var att de småskaliga kustfiskarna skulle utveckla ett starkare nätverk för samarbete som kan leda till bättre tillvaratagande av yrkesfiskarnas yrkeskunskaper, lönsamhets- och förädlingsintressen. Syftet är också att utveckla samarbetet med besöksnäringen och att marknadsföra det småskaliga fisket kopplat till förädlade produkter och kustsamhällenas attraktivitet.

Projektet skulle bland annat leda till fler licensierade småskaliga kustfiskare (ungdomar under 25 år)

1 nytt arbetstillfälle inom yrkesfisket eller närliggande bransch

Ett informations- och marknadsmaterial om det småskaliga fisket ur flera perspektiv

Projektets hållbarhetsmål var att bidra till ett hav i balans (ekologisk/miljö)

LAG bedömde projektet med de lokala urvalskriterierna och projektet uppnådde kvalnivån för både grundkriterier och de fond- och insatsspecifika kriterierna. LAG  bedömde att finns ett mycket stort behov av projektets resultat och att projektet i mycket stor utsträckning bidrar till ökad konkurrenskraft hos små och medelstora företag samt fler lokala produkter och tjänster. LAG fastställde maximalt stödbelopp till 899 990 kr, fördelat på 67 % projektstöd och 33 % LAG-pott.

Nyfiken att veta mer om projektet? Se filmen.