Paraply Start-Smart-Hjälpen

Start-Smart-Hjälpen syftar till att bidra till nya lösningar på lokala problem genom att skapa lokalt engagemang och mobilisera bygden till lokalt ledd utveckling. Genom att tillgängliggöra ”utvecklingscheckar” eller förstudiemedel som kan användas till planering och genomförande av gemensamma idéer som bidrar till bygdens attraktionskraft eller utveckling blir leaderstödet mer tillgängligt. Exempel på delprojekts syfte kan vara att utveckla lokal ekonomi och smarta byar, byutveckling, planering och genomförande av gemensamma idéer som bidrar till bygdens attraktionskraft eller utveckling.

Målet är att minst 10 delprojekt för lokal utveckling på landsbygden i leaderområdet genomförs.

Leader Mittland Plus har beslutat att prioritera ansökan om medel till 2018-2008 Paraply Start-smart-hjälpen.

LAG har bedömt projektet med gällande urvalskriteriemallar och bedömt att det finns ett mycket stort behov av projektets resultat. Projektet arbetar i mycket hög utsträckning långsiktigt och leder till hållbara lösningar. Projektet bedöms också i mycket hög utsträckning kunna påverka lokala samhällen och jobba med lokala attityder och mobilisering.

Projektet bidrar i mycket stor utsträckning till nya och utvecklade kreativa mötesplatser, till entreprenörskap i föreningslivet och till fler kollektiva lösningar för att lösa lokala problem. Projektet bedöms därutöver i stor utsträckning bidra till ökat entreprenörskap och kunskap inom social ekonomi, till ökad lokal förädling, till mer lokalt kapital i omlopp och till ökad inkludering i lokalt företagande/lokalsamhället.

Projektet bedöms som allmännyttigt projektstöd och inte projektstöd till företag. LAG bedömer ansökan inom det högre stödspannet 40-100 % då projektet skapar nytta för en bredare allmänhet och är förutsättningsskapande. LAG fastställde maximalt stödbelopp till 400 000 kr fördelat på projektstöd 67 % (268 000 kr) och övrigt offentligt stöd från LAG 33 % (132 00 kr).

Mer detaljer om hur du ansöker om stödet, som kan vara som mest 25 000 kr per grupp eller idé, kommer att publiceras senare på Leader Mittland Plus hemsida. www.mittlandplus.se/paraply