Förstudien och samarbetsprojekt Skoglig utbildning Birka har fått projektstöd från Leader Mittland Plus partnerskap och  Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling.

Förstudien syftar till att planera en framtida oberoende folkhögskoleutbildning om skog, hållbar utveckling, och skogsbruk för skosbruk för skogsägare och skogligt intresserade privatpersoner i Mellannorrland, samt undersöka möjligheten att föra in andra aspekter på att bo och bedriva verksamhet på landsbygden som exempelvis odling och djurhållning i utbildningen.

Projektet ska koppla samman branschens privata och offentliga aktörer för att skapa en oberoende utbildning, och ge skogsägare och andra intresserade en möjlighet att ta till sig kunskap som de kan använda för att uppnå största möjliga nytta av sitt skogsägande.

Projektet förväntas bland annat leda till ett kontaktnät av aktörer i branschen som vill delta i produktionen av utbildningen, en detaljerad plan för hur utbildningen skall genomföras, en detaljerad plan för hur undervisningsmaterialet skall produceras och sammanställas, en detaljerad plan för hur utbildningen skall marknadsföras samt ett produktionsteam som kan filma och redigera föreläsningar.

Den lokala aktionsgruppen (LAG) bedömer att det finns ett mycket stort behov av projektets resultat, att projektet har mycket tydliga mål, i stor utsträckning jobbar för långsiktigt hållbara lösningar och för minskad miljöpåverkan.

Projektet bidrar i mycket stor utsträckning av mångfalden i jord- och skogsbruk samt kan bidra till att utveckla och bevara det öppna landskapet. Projektet bedöms också i hög utsträckning leda till fler företag/arbetstillfällen och nya klimatsmarta produkter/tjänster.

Projektet är ett samarbetsprojekt över tre leaderområden, och identiska ansökningar har även prioriterats i Leader 3sam och Leader Skog, Sjö och Fjäll.