Startbeslut för Levande musikscener på landsbygden


Folkets hus och parker Södra Norrland har beviljats stöd för projektet Levande musikscener på landsbygden. Projektstödet hämtas ur Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF) och från det regionala Leader-partnerskapet.

Projektets syfte är att öka entreprenörskapet inom evenemang, där aktörer från stad och landsbygd samverkar för att utveckla befintliga samt skapa nya och tillgängliga evenemang för såväl stad som landsbygd. Projektet syftar till att öppna dörrar för blivande entreprenörer inom evenemang och skapa förutsättningar för både nya befintliga entreprenörer att utveckla livescenerna och dess evenemang tillsammans.

Projektet innehåller bland annat coachning och utbildning av deltagarna i entreprenörskap och arrangörskap genom coachning, föreläsningar, mentorskap, praktik och workshop, praktiskt genomföarande av evenemang som deltagarna i grupp planerar, genomför och utvärderar, samt att stärka befintliga nätverk /skapa nya nätverk.

Projektets mål är att genomföra 10- 16 evenemang, fördelade på fyra kommuner i leaderområdet, och stimulera till evenemang efter projekttiden och att minst 4 nya paketeringar i form av samverkan mellan företag skapas i samband med genomförandet av evenemangen.

Den lokala aktionsgruppen LAG i Leader Mittland Plus har beslutat att prioritera projektet med motiveringen att LAG ser ett stort behov av insatser för entreprenörsutveckling inom evenemang, och att utveckla arrangörskompetens för fler livskraftiga professionella evenemang på landsbygden.

LAG har gjort en bedömning av projektets syfte och mål utifrån projektets beskrivning. LAG bedömer att projektet i mycket stor utsträckning arbetar långsiktigt och leder till hållbara lösningar. Det finns ett stort behov av affärsmässig evenemangsutveckling utanför städerna. Projektet bedöms bidra i mycket hög utsträckning till stärkt entreprenörskap och företagande och i hög utsträckning till samarbete mellan stad och land, ökad sysselsättning och fler företag.

Projektets totala budget omfattar 999 436 kr, varav 76,8 % kommer från partnerskapet och övrig finansiering är privat.