Förstudie; Mountainbikeleder i Ljungandalen?

Projektet Förstudie Mountainbikeleder i Ljungandalen? genomfördes 2016-2017 av Firma Lotten Rapp. Syftet med projektet var att genom samverkan öka kunskapen kring cyklingens eventuella potential samt utreda möjliga tillvägagångssätt för att nå en hållbar och tillgänglig cykling i området.

Projektet gav kunskap till företagare och föreningar i området, Ånge kommun och övriga cykelintresserade gällande cyklingens eventuella potential som turistnäring och ökad tillgänglighet till naturen för de boende i området.

Genom samverkan ökade kunskapen kring cyklingens eventuella potential och möjliga tillvägagångssätt för att nå en hållbar och tillgänglig cykling i området utreddes.

Resultatet var en förstudierapport gällande potentialen i cykelsatsning i Ljungandalen.

Projektets aktiviteter har bland annat varit marknadsundersökning, markägarkontakter, framtagande av en förstudierapport samt slutredovisning.

Resultat

En skriftlig förstudierapport är resultatet av förstudien.

Målet har varit att samla kunskap om att utveckla cykeldestination i en förstudierapport som kan vara arbetsmaterial i grund för det fortsatta arbetet. Förstudien har varit mycket givande för det fortsatta arbetet, mer än vi tidigare trott till och med. Vi har lärt oss mycket. Vi ser bland annat nu att vi har behövt rikta om oss lite, vår målgrupp till våra stigar är inte bara högpresterande mountainbikecyklister, utan även familjer som vandrar, löpare etc.

Projektet har lett till följande indikatorer:

1 ny teknik som införts (arbetsmetoden för förstudien)

6 nya samarbetskonstellationer (1 nytt cykel-nätverk i Ljungandalen samt 5 sammarbetskonstellationer med företag, föreningar, destinationsbolag, kommun, markägare samt med andra cykeldestinationer)

1 projektstöd till företag (företagsstöd)

1 projekt med inriktning tillgång till natur- och kultur

Effekter
  • Ökad kompetens eller lärande
  • Nya samarbeten eller nätverk
  • Ny eller innovativ teknik, produkter eller tjänster,
  • Utvecklingen av den lokala landsbygden
Projektägare

Firma Lotten Rapp

Fond och budget

Fond: Landsbygdsfonden genomförande

Insatsområde i strategin: insats 2 entreprenörskap

Projektstöd: 87 000 SEK EU/Jordbruksverket, total budget 145 000 kr.