Gödselbrunnens röding

Projektet Gödselbrunnens röding prioriterades stöd ur Europeiska Havs- och fiskerifonden. Projektet initierades av privatpersoner i Sollefteå kommun, och vände sig till verksamheter och individer inom hela leaderområdet som har intresse av försök med fiskodling i  oanvända gödselbrunnar.

Syftet var att ta fram underlag för att möjliggöra utveckling av småskalig fiskodling i gödselbrunnar och målet var att det vid projektets slut ska finnas dokumentation på lämpliga tillvägagångssätt för start av fiskodling på land i tidigare gödselbrunnar, dokumentation av regelverk, samt en generell affärsplan som kan tillämpas på många. Dokumentationen gjordes allmänt tillgänglig för leaderområdets intresserade, utan kostnad.

LAG beslutade att prioritera ansökan om medel till Gödselbrunnens röding med motiveringen att projektet i mycket hög utsträckning arbetade långsiktigt mot tydliga mål och var innovativt. Projektet bedömdes bidra i mycket hög utsträckning till fler lokala produkter och tjänster och till diversifiering. Projektet bedömdes också i hög utsträckning jobba för att påverka lokala attityder och mobilisering.

LAG fastställde maximalt stödbelopp till 250 000 kr.