Paraplyprojektet Young Events

Leader Mittland Plus har prioriterat paraplyprojektet Young Events. Young events syftade till att stötta ungas idéer för att skapa evenemang i sin hembygd, antingen för lokalboende ungdomar eller för evenemang som drar publik från flera olika håll, att ge ungdomar möjlighet att testa evenemangsidéer och få möjlighet att själva projektleda sitt drömevenemang.
Genom att leda och utveckla evenemang kompetensutvecklar de som deltar i projektet samtidigt som det stärker bygden.  På så sätt leder projektet till långsiktigt hållbar landsbygdsutveckling i allmänhet och till kreativa mötesplatser för lokal ekonomi.

Paraplyprojekt innebär att det går att söka ”utvecklingscheckar” på som mest 25 tkr för en projektidé. Utvecklingspengarna söks från Leader Mittland Plus med en beskrivning av projektet och beslutet fattas snabbt och lokalt hos leader. Fördelen är att det går fort från ansökan och projektstart och de som söker stödet kan få mycket hjälp i ansökan.

Projektet har utrymme för 10-12 unga evenemang på landsbygden i leaderområdet.

Den lokala aktionsgruppen LAG i Leader Mittland Plus bedömde projektet med gällande urvalskriteriemallar och bedömde att det fanns ett mycket stort behov av projektets resultat. Projektet arbetade i hög utsträckning långsiktigt och ledde till hållbara lösningar. Projektet bedömdes också i mycket hög utsträckning kunna påverka lokala samhällen och jobba med lokala attityder och mobilisering.

Projektet bedömdes också bidra i mycket stor utsträckning till ökad inkludering i lokalt företagande/lokalsamhället, till nya och utvecklade kreativa mötesplatser, till entreprenörskap i föreningslivet och till fler kollektiva lösningar för att lösa lokala problem. Projektet bedömdes därutöver i stor utsträckning bidra till ökat entreprenörskap och kunskap inom social ekonomi, till ökad lokal förädling och till mer lokalt kapital i omlopp.

Projektets totala budget var 400 000 kr fördelat på 67 % stöd från Europeiska Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling och Jordbruksverket, samt 33 % stöd från det lokala leader-partnerskapet.

Getberget invitational

Leet Kidz