Hello

Ibland är det bra att kunna lista alla beviljade projekt inom en viss fond.

Leader Mittland Plus jobbar med fyra olika fonder. Merparten av projekten är finansierade av 33 % lokala offentliga stöd och 67 % från EU/svenska staten. Listningen på denna sida avser leaderprojekt under perioden 2016-2022 som beviljats stöd ur Regionala utvecklingsfonden.

Övriga fonder finns listade här:

Jordbruksfonden

Havs- och fiskerifonden

Socialfonden

Leaderprojekt beviljade under 2016-2022 inom Regionala utvecklingsfonden

Levande musikscener på landsbygden

Folkets hus och parker Södra Norrland har beviljats stöd för projektet Levande musikscener på landsbygden. Projektstödet hämtas ur Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF) och från det regionala Leader-partnerskapet.

Projektets syfte är att öka entreprenörskapet inom evenemang, där aktörer från stad och landsbygd samverkar för att utveckla befintliga samt skapa nya och tillgängliga evenemang för såväl stad som landsbygd. Projektet syftar till att öppna dörrar för blivande entreprenörer inom evenemang och skapa förutsättningar för både nya befintliga entreprenörer att utveckla livescenerna och dess evenemang tillsammans.

Projektets innehåll
− Projektledning
− Evenemang som deltagarna i grupp planerar, genomför och utvärderar
− Stärka befintliga nätverk alt skapa nya
− Coachning och utbildning av deltagarna i entreprenörskap och arrangörskap genom coachning, föreläsningar, mentorskap, praktik och workshop
− I grupp och enskilt ska deltagarna genomlysa sin egen verksamhet och skapa en affärsplan

Projektets mål är att genomföra 10- 16 evenemang, fördelade på fyra kommuner i leaderområdet, och stimulera till evenemang efter projekttiden.
Projektets mål är att minst 4 nya paketeringar i form av samverkan mellan företag skapas i samband med genomförandet av evenemangen.

Den lokala aktionsgruppen LAG i Leader Mittland Plus har beslutat att proiritera projektet med motiveringen att LAG ser ett stort behov av insatser för entreprenörsutveckling inom evenemang, och att utveckla arrangörskompetens för fler livskraftiga professionella evenemang på landsbygden.

LAG har gjort en bedömning av projektets syfte och mål utifrån projektets beskrivning. LAG bedömer att projektet i mycket stor utsträckning arbetar långsiktigt och leder till hållbara lösningar. Det finns ett stort behov av affärsmässig evenemangsutveckling utanför städerna. Projektet bedöms bidra i mycket hög utsträckning till stärkt entreprenörskap och företagande och i hög utsträckning till samarbete mellan stad och land, ökad sysselsättning och fler företag.

Projektets totala budget omfattar 999 436 kr, varav 76,8 % kommer från partnerskapet och övrig finansiering är privat.

Strong kids

Delprojektet syftar till att testa etablering av en tjänst i Timrå kommun för att främja hälsa och kroppskunskap hos barn, att ta fram underlag och skaffa branschspecifik kompetens inför fortsatt planering av budget och affärsplan.

Målet är att ha startat en verksamhet kring ett starkt koncept. Projektets innehåll avser utredningsarbete.

Kommittén beslutar att prioritera ansökan om medel till delprojektet då projektet uppfyller samtliga krav som ställs i urvalet samt kan bidra till att uppfylla delprojektets mål och indikatorer.

Ökad direktförsäljning för mathantverkare

Föreningen Bondens egen marknad har fått beslut om stöd till projektet Ökad direktförsäljning för mathantverkare. Projektets stöd hämtas ur det lokala leaderpartnerskapet och ur Europeiska Regionala Fonden samt från Jordbruksverket. Projektet vänder sig till lokala mathantverkare och lokala konsumenter och syftar till stärkt entreprenörskap och lönsamhet för mathantverkare och små livsmedelsproducenter.

Projektet ska utreda och arbeta fram modeller/koncept för ökad direkthandel för mathantverkare, att samordna och utveckla befintliga kanaler för att underlätta för mathantverkare/producenter att nå fram till kunder i Sundsvall och delta i utvecklingen av en aktiv stadskärna.

Projektet har bedömts stämma med den lokala strategins insats 2 entreprenörskap och insats 3 tillgänglighet, vilket styrks av målen ökat entreprenörskap, ökad förädling och diversifiering ökat samarbete land/stad och fler nya hållbara försäljningskanaler för att nå marknad. Projektet ska bland annat resultera i:

  • Nya direktförsäljningsmöjligheter gentemot slutkund.
  • Samordning av nya försäljningskanaler under föreningen Bondens egen marknad.
  • Utveckla 1 ny modell för ”Pop-Up saluhall” som innovation.
  • Mer aktiv marknadsförsäljning i Sundsvalls stad som kulminerar under 2021.
LAGs beslut med motivering

Den lokala aktionsgruppen LAG beslutar att prioritera ansökan om medel till Ökad direktförsäljning för mathantverkare SJV 2019-1592. Stödet kan som mest uppgå till 792 000 kr.

LAG bedömer att projektet i mycket hög utsträckning arbetar långsiktigt och bidrar till samarbeten land-stad. Projektet bedöms i mycket hög utsträckning kunna bidra till ökad sysselsättning och fler företag. Det finns ett stort behov av projektets resultat och projektet bidrar i hög utsträckning till att påverka lokala attityder. Projektet bidrar också i stor utsträckning till stärkt entreprenörskap och företagande.