Beslut för projektet Skatans kulturarv

Föreningen Tomtarna har beviljats stöd till projektet Skatans kulturarv för besöksnäringen. Leader Mittland Plus har prioriterat projektet och stödet hämtas ur Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling, från Jordbruksverket och partnerskapet Leader Mittland Plus.

Projektet vänder sig till besökare till Skatan och Kustvägen, företagare inom besöksnäringen samt boende i kustområdet.

Skatans historia ska digitaliseras och tillgängliggöras via olika media för att stimulera till ökad besöksnäring i området. Syftet är också att skapa en arena för ökad kunskap om kulturarvet. Projektet syftar också till att ge uppslag till nya produkter och tjänster för att skapa jobb på landsbygden.

Projektet ska ha digitaliserat foton, ljudband, filmer och text samt redigerat dessa, samt skapat en permanent utställning i Skatans fiskeläge liksom en mobil utställning med materialet till grund.

På lång sikt skall projektet bidra till fler arbetstillfällen genom fler besökare till restaurangen, ökad försäljning i fiskbutiken, av souvenirer och bruksföremål med koppling till kulturarvet, m.m.

Projektet avser genomförande av den lokala strategins insats 4, natur- och kulturbevarande insatser vilket styrks av målen ”utveckla mångfalden och särarten i lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv” samt ”bidra till ökad tillgång till natur, friluftsliv, lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv”

Beviljat stöd: Sökande har av LAG beviljats som mest 209 705 kronor

LAG motiverar sin prioritering bland annat med att projektet jobbar för långsiktigt hållbara lösningar, det kan i mycket stor utsträckning bidra till mer natur- och kulturturism, bevara och utveckla mångfalden i kulturmiljöer och lokalt kulturliv och ökad tillgänglighet till natur, friluftsliv, lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv.

För mer information om projektet, kontakta  leaderkansliet för aktuella kontaktuppgifter.