Paraply Start-smart-hjälpen

Leader Mittland Plus prioriterade paraplyprojektet Start-smart-hjälpen. Projektet bidrog till nya lösningar på lokala problem genom att samla det lokala engagemanget och mobilisera bygden till lokalt ledd utveckling.

Genom att tillgängliggöra ”utvecklingscheckar” som kan användas till planering och genomförande av gemensamma idéer som bidrar till bygdens attraktionskraft eller utveckling blir leaderstödet mer tillgängligt. Exempel på ett delprojekts syfte kan vara att utveckla lokal ekonomi och smarta byar, byutveckling, planering och genomförande av gemensamma idéer som bidrar till bygdens attraktionskraft eller utveckling. Innehållet kan vara allt från möten och tankesmedjor till konsultstöd och marknadsföring av orten.

Paraplyprojekt innebar att det går att söka ”utvecklingscheckar” på som mest 25 tkr för en projektidé. Utvecklingspengarna söks från Leader Mittland Plus med en beskrivning av projektet och beslutet fattas snabbt och lokalt hos leader. Fördelen är att det går fort från ansökan och projektstart och de som söker stödet kan få mycket hjälp i ansökan.

Projektet har utrymme för 10-12 by-utvecklingsprojekt på landsbygden i leaderområdet.

Den lokala aktionsgruppen LAG i Leader Mittland Plus bedömde projektet med gällande urvalskriteriemallar och bedömde att det finns ett mycket stort behov av projektets resultat. Projektet arbetade i mycket hög utsträckning långsiktigt och ledde till hållbara lösningar. Projektet bedömdes också i mycket hög utsträckning kunna påverka lokala samhällen och jobba med lokala attityder och mobilisering.

Projektet bidrog i mycket stor utsträckning till nya och utvecklade kreativa mötesplatser, till entreprenörskap i föreningslivet och till fler kollektiva lösningar för att lösa lokala problem. Projektet bedömdes därutöver i stor utsträckning bidra till ökat entreprenörskap och kunskap inom social ekonomi, till ökad lokal förädling, till mer lokalt kapital i omlopp och till ökad inkludering i lokalt företagande/lokalsamhället.

Projektets totala budget är 400 000 kr fördelat på 67 % stöd från Europeiska Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling och Jordbruksverket, samt 33 % stöd från det lokala leader-partnerskapet.