Tillagningskök i bygdegården

Lokal förädling och gemensamt tillagningskök är ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt. Köket som utvecklades i Ljustorps bygdegård i Timrå kommun, är idag ett fullutrustat produktionskök och som nu används flitigt i bygdegårdens olika verksamheter.

— Kökets olika möjligheter har gjort att vår bygdegård blivit mer av ett nav än tidigare. När vi kört vårt koncept öppen bygdegård eller fredagsfika dyker det alltid upp bybor som vill sitta här och surra och ta en kopp kaffe eller en bit mat, berättar Tina Tjärnberg, en av initiativtagarna till projektet.

Under projekts framväxt och även vid starten visade flera lokala mathantverkare ett intresse för att använda köket vid exempelvis syltkokning. Tillagningsköket används till mycket annat också och det finns en fin och välfungerande samverkan i bygden, där köket nyttjas.

— Eftersom vi samverkar med alla föreningar i bygden, så används köket en hel del. Exempelvis om fritidsgården ska ha läger, ja då bakas det bullar i köket, berättar Tina Tjärnberg.

Utmaningar under projektets gång

Pandemin satte såklart en del käppar i hjulet för projektet och föreningen kommer därför att gå ut mer aktivt för att få fler företagare att använda köket.

En utmaning längs vägen var när föreningen köpte in en avancerad varmluftsugn utan svensk beskrivning. Då fick det bli att testa sig fram! Att inreda köket var också något som satte tålamodet på prov för deltagarna i projektet.

— Det var traumatiskt att vara på IKEA och handla köksinredning, berättar Tina med ett skratt.

Men hon tillägger även med ett lätt konstaterande; att Ikeaprövningen visade vilka samlade krafter det finns i Ljustorp.

— Många bybor hjälpte till och nog var det några som kliade sig i huvudet samtidigt som de i vild förtvivlan skruvade skåpstommar, säger hon med ett ytterligare skratt.

Tina är helt övertygad att stödet från Leader Mittland Plus var helt avgörande för att få till ett välanvänt produktionskök med många mervärden.

— Vi har ett jättefint kök idag som skapat nya möjligheter för bygden. Det öppnar upp för människor att mötas på ett helt annat sätt än tidigare, avslutar Tina.

Tina T som varit med i projektet, sitter i en stol.

Tina Tjärnberg, en av initiativtagare till projektet.

 

Se filmen om projektet