Fler projekt med tema socialt entreprenörskap sökes

I den lokala leaderstrategin finns utrymme för projekt med temat social ekonomi och lokal kapitalbildning. Vi har flera projekt på temat, men vi har fortfarande en stor andel av budget kvar öronmärkt för social ekonomi och lokalt kapital som väntar på att komma i arbete.

Vilka projektidéer söker vi?

Vi söker projekt som skapar eller utvecklar sociala entreprenörer och socialt företagande där samhälls- och medlemsnytta på demokratiska värdegrunder är en gemensam nämnare.

Inom temat finns också möjligheter för projekt som verkar för ökad inkludering och minskat utanförskap, och då gärna för individer som står långt från arbetsmarknaden.

Projekt som har till syfte att öka tillgången på lokalt kapital eller som  eller jobbar för att minska eller vända det negativa penningflödet så att pengar stannar kvar på den egna orten och fortsätter verka där är också något vi efterlyser.

Finns det villkor?

Ja, några krav ställer vi. För att kunna söka leaderstöd till en utvecklingsidé behöver idén följa leadermetoden och projektet uppfylla våra grundvillkor för stöd. Projektet behöver också bidra till att uppnå målen vi ställt upp i vår lokala utvecklingsstrategi.  Mer om detta hittar du på vår hemsida www.mittlandplus.se/projektstod.

Fyra EU-fonder och din lokala leaderförening samverkar

Leaderstöd följer fondernas huvudsakliga inriktningar:

  • För landsbygdsutveckling i allmänhet finns stöd i Jordbruksfonden
  • För  idéer som utvecklar fiskerinäring, lekområden eller försäljningsbara produkter med råvaror från vattnet finns stöd i Havs- och fiskerifonden
  • för näringslivsutveckling med kopplingar mellan stad och land finns stöd i Regionalfonden
  • om ditt projekt ska stärka individers ställning på arbetsmarknaden eller individers inträde i arbetsmarknaden finns stöd i Socialfonden

Du som söker stöd behöver inte själv veta vilken fond när du funderar på din projektidé, utan om du har en idé du vill testa, tag kontakt med oss så pratar vi vidare. Du kan också läsa mer på vår hemsida www.mittlandplus.se/projektstod.