Det brandgula Svartvikstornet i Myre.

Svartvikstornet i Myre lockar turister att stanna

Brandgult och ståtligt tronar Svartvikstornet sexton meter över havet, vi trafikplats Myre i Sundsvalls kommun. Förlagan är vattentornet som står i det historiska industriområdet Svartvik. Margareta Nordström från föreningen Svartviks kulturarv berättar om projektet.

– När E4:an drogs om, försvann många spontanbesökare till Svartvik. Tornet som redan finns här har blivit en symbol för platsens industri- och sågverkshistoria. Vi tänkte att om vi bygger ett nytt torn och uppmärksammar Svartvik, så kanske fler turister stannar till, berättar Margareta Nordström, projektledare och vice ordförande i föreningen.

När föreningen Svartviks kulturarv började samarbeta med Näringslivsbolaget växte projektet, och blev både en turistinformation och ett landmärke. Samarbetspartnern SCA bidrog med lokalt virke från bland annat Tunadal.
Planen var att bygga tornet utomhus, men den snörika vintern 2018 satte käppar i hjulet. I stället fick tornet växa fram inomhus i en lagerlokal.

Det ligger många ideella krafter och arbetstimmar bakom projektet och det var inte det enklaste arbetet att få tornet på plats.
– Det var som att lägga ett pussel sexton meter upp i luften, när de olika delarna skulle placeras ovanpå varandra, berättar Margareta Nordström.

Utveckling av bygden

Inne i tornet finns ett rum, som fungerar som en mötesplats och turistinformation. Genom samarbetet med kommunen bemannas tornet av sommarjobbande ungdomar som informerar turister som stannar vid tornet. På frågan om vad projektet lett till är Margareta Nordström positiv.
– Jag tycker definitivt att det lett till en utveckling av bygden, det finns ingen annan som gjort något liknande. Det är många som stannar till vid trafikplatsen och är nyfikna på tornet. När de stannar, blir många nyfikna på Sundsvall och frågar efter mer sevärdheter i området, avslutar Margareta Nordström.

Visar hur  Svartvikstornet läggs på plats.

Det var som att lägga ett pussel i luften, när Svartvikstornet kom på plats vid Myre.

Margareta Nordström berättar om projektet inne i tornet.

Margareta Nordström berättar om projektet.

Ett ståtligt brandgult torn.

16 meter högt är det brandgula Svartvikstornet i Myre.