Tillgänglighet Skeppshamn

Projektet tillgänglighet Skeppshamn har beviljats projektstöd från Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling (EJFLU) och det lokala leaderpartnerskapet. Projektet är ett genomförandeprojekt som avser den lokala strategins insats 4 natur och kultur och mål 3, vilket styrks av målen Bidra till ökad tillgång till natur, friluftsliv, lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv. 

Projektets syfte är att bidra till att tillgängliggöra historia för besökare och därmed utveckla besöksmålet och stärka förutsättningarna för rekreation och besöksnäring. Projektet ska öka tillgängligheten för olika grupper i området, funktionsvariationer, åldrar  med mera och få fler att hitta till Tynderö. Projektet syftar också att locka fler att hitta till Tynderö och ger nytta och glädje till både föreningar och näringsidkare.

Målet är att uppfylla en ny informationsskylt med karta över området med stugor, museer uppmärkta med förklaringar om byggnader och platsen. Två stigar ska anpassas och beredas för att öka tillgängligheten till museer på området och varje byggnad får en namnskyltar, totalt elva stycken. Området får tio nya vägvisare/pilskyltar och sätts upp för att göra det tydligare i området. Sex stycken filmer ska produceras som berättar om området och historien, som man hittar med tillhörande qr-koder.

LAG-styrelsen bedömer att projektet har beröringspunkter med flera insatsområden i den lokala strategin, och i mycket hög utsträckning arbetar långsiktigt. Det finns ett behov av projektets resultat och kommer att påverka ett lokalt samhälle. Projektet bedöms i mycket hög utsträckning bidra till nya tjänster inom tillgänglighet och nya eller utvecklade mötesplatser. Projektet bedöms också bidra till inkludering.

Maximalt totalt offentligt stöd fastställdes till 290 750 kronor. Stödets fördelning 194 803 kr (67%) projektstöd och 95 947 kr (33%) övrigt offentligt stöd från LAG-partnerskapet.