Färjas brygga – ett attraktivt och naturnära besöksmål

Längs efter det natursköna området vid Tynderösundets östra kanal ligger området Färja. Tynderö Fiskareförening har genom stöd från Leader Mittland Plus utvecklat området till att bli en riktigt turistpärla.

— Besökare som kommer hit brukar ge uttryck för att det är idylliskt här, nästintill gudomligt. Jag vågar nästan påstå att platsen som växt fram här ute har blivit Timrå kommuns stora turistcentra, säger Harald Nordkvist, idéspruta i föreningen.

Leader Mittland Plus träffar Tynderös Fiskareföreningens tidigare ordförande Harald Nordkvist för att få veta mer om hur projektet Färja- ett komplett besöksmål kommit till. Vid träffen är även nuvarande ordföranden Rolf Åström med. De två tillsammans är riktiga eldsjälar som brinner för området.
Idag hyr den populära restaurangen Färjas brygga in sig i Färjas gamla kylhus, som nu är modernt renoverat. När restaureringen av cafébyggnaden genomfördes passade föreningen på att skapa ett antal ställplatser och servicestolpar för husbilar och husvagnar. Föreningen renoverade även den 155 meter långa kanalbryggan och skapade nya båtplatser med ny belysning längs med kajen.

Bidrar till landsbygdsutveckling

Harald och Rolf menar att partnerskapet med Leader Mittland Plus och Timrå kommun har varit avgörande för att utveckla Färja till att bli ett attraktivt och naturnära besöksmål. De är överens om att intresset för platsen har ökat de senaste åren. Rolf Åström, utvecklar vidare.
— Det vi gjort generar också olika typer av besökare och turism. De husbilar som stannar till på ställplatserna, äter ju på restaurangen- och övriga restauranggäster ser ju att det finns övernattningsmöjligheter.

Både Harald och Rolf är eniga om att projekten bidrar till landsbygdsutveckling och det går inte att ta miste på att det finns många innovativa förslag för framtiden. För tillfället pågår det diskussioner i föreningen vad de ska använda en av de orörda byggnaderna på platsen till.
— Kanske kan vi bygga en ännu större gourmetrestaurang med fler sittplatser, där man kan bygga små vindslägenheter ovanpå. Eller möjligen ett fiskehistoriskt museum och butiker. Det vore också roligt med en bastu för vinterbad som förlänger säsongen för restaurangen, säger Harald.

Det går inte att ta miste på att dessa eldsjälar brinner för Färja. Rolf avslutar skrattande:
— Vi är ju sådana där projektledare jag och Harald, vi får se hur länge gubbarna orkar.