Startbeslut för Hembygdsgårdar i Medelpad

Medelpads hembygdsförbund har beviljats leaderstöd för förstudieprojektet Hembygdsgårdar i Medelpad. Projektets stöd kommer från Jordbruksfonden, Jordbruksverket och Partnerskapet Leader Mittland Plus.

Förstudien syftar till att samla Medelpads hembygdsrörelse för att möta efterfrågan på genuint kulturarv, att förbereda för att öppna hembygdsgårdarna/hembygdsföreningarna så att det immateriella, materiella och digitala kulturarvet blir tillgängligt för fler.

Projektet vänder sig i första hand till de som är engagerade i hembygdsrörelsen i Medelpad och förstudien skall skapa underlag för hur hembygdsrörelsen kan jobba för öppnare hembygdsgårdar, ett gott bemötande av gäster och bättre förutsättningar för besöksnäring.

Projektets aktiviteter innehåller bland annat besök hos hembygdsföreningar i Medelpad för möten och intervjuer, dokumentation, analys, rapport samt möten.

Leader Mittland Plus bedömer att förstudiens syfte stämmer väl med den lokala strategins insats 4, natur- och kulturbevarande insatser vilket styrks av målen ”utveckla mångfalden och särarten i lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv” samt ”bidra till ökad tillgång till natur, friluftsliv, lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv”det finns ett mycket stort behov av projektets resultat och att projektet i mycket stor utsträckning jobbar för långsiktigt hållbara lösningar samt bidrar till mobilisering.

Projektet bedöms också i hög utsträckning kunna bidra till mer kulturturism, till att bevara och utveckla mångfalden i kulturmiljöer och lokalt kulturliv samt ökad tillgänglighet till lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv.

Projektet bedöms som allmännyttigt projektstöd då projektet skapar nytta för en bredare allmänhet och är förutsättningsskapande.  Maximalt stödbelopp är 209 070 kr.