En buss för att åka ut i naturen

Naturbussen – en mobil fritidsgård på hjul

Storöringens fiskeklubb – framtidens förening är föreningen som driver sina projekt med hjärtat. De lever efter devisen att alla projekt ska leva vidare efter avslut. Ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt är fiskeklubbens projekt Naturbussen, som numera rullar vidare på vägarna för att fler länsbor ska upptäcka tjusningen med naturen.

— Det är ju naturbiten som lyser över hela föreningen, sedan om det gäller sportfiske, skåda fågel, eller om vi tittar efter kusar så är det ju naturen som är grejen. De aktiviteter vi gör i föreningen betyder mycket för kommunen och civilsamhället eftersom vi faktiskt får människor ut i naturen, berättar Ingela Dahlin, projektledare och drivande kraft.

Under projektet köpte föreningen en mindre transportbuss för att kunna agera som en mobil fritidsgård på hjul. De köpte även in fältmaterial som de använde vid exkursioner, idrottsutövande, helgläger eller för praktiskt arbete inom NO-ämnet i skolan.  Leaderstödet har betytt mycket för föreningen.

— Det är otroligt viktigt att leaderstödet finns för ideella föreningar. För oss har det betytt att vi kunnat ha en anställd i två år och att vi har kunnat köpa in material. Nu när vi brassar ut i länet, så har vi material att ta utav, berättar Ingela Dahlin.

Samarbete och folkbildning viktigt för föreningen

Föreningens ledord är samarbete och folkbildning, vilket genomsyrar alla aktiviteter de genomför med Naturbussen. Storöringens fiskeklubb arrangerar tillsammans med andra föreningar utflykter, exkursioner och temakvällar där medverkande föreningar bidrar med sitt expertområde.

— Vi försöker alltid att tänka utanför boxen. Vi fick tretton andra föreningar att samarbeta med oss. Exempelvis åkte vi ut en kväll för stjärnskådning i Naturbussen med lokala amatörastronomer, berättar Ingela Dahlin.

Utöver olika inriktningar med de föreningar som de samarbetar med, jobbar föreningen också med integration och att lära utlandsfödda svenska språket. Ingela Dahlin berättar att många professioner söker sig till föreningen och de har med bland annat naturguider och pedagoger som hjälper till med arbetet. Föreningen har tagit fram ett häfte med naturrik svenska som de använder när det åker ut med Naturbussen.

— Det här med att lära ut svenska och möta utlandsfödda utomhus är bland de roligaste jag har gjort de senaste åren. Det har givit så mycket och är så behjärtansvärt, avslutar Ingela Dahlin.

En buss för att åka ut i naturen
Naturbussen med vacker målning gjord av Fredrik Wimmercrantz.

Bild på projektledare Ingela Dahlin
Projektledare Ingela Dahlin.

En fisk som nappade på kroken
Fiskelycka efter en fisketur med Naturbussen.

Bild på bok i naturrik svenska

Här syns utbildningsmaterialet Naturrik svenska som Storöringens fiskeklubb- framtidens förening tagit fram.

Bild på studenter som lär sig svenska
En grupp studerande som fått följa med Naturbussen ut i för att lära sig mer om den svenska naturen.

 

Se filmen om Naturbussen- en mobil fritidsgård på hjul.