Hållbart fiske i Örnsköldsvik

Projektet ” Hållbart fiske i Örnsköldsvik”  Örnsköldsviks kommun beviljades projektstöd från Europeiska Havs-och Fiskerifonden (EHFF) och det lokala leaderpartnerskapet. Val av insats stämde med innehållet i projektet samt med den lokala strategins insats 4- natur-och kulturbevarande insatser. Projektet avsåg genomförande av den lokala strategins insats 4, natur-och kulturbevarande insatser, vilket styrks av målen ” Återställa vatten och markbiotoper”.

Syftet med projektet var att skydda fiskeresurserna långsiktigt då det måste finnas fisk för att det ska kunna finnas yrkesfiskare. För att kunna skydda fisket behövs tidigt kännedom om även små förändringar. För att kunna få kännedom om vad som händer behövs tät dialog med alla berörda parter. Målet med projektet var att ta fram en förvaltningsplan, en metod för kommunikation har utarbetas samt fiskevårdsområdena har ökat engagemang och etablerar samverkan.

LAG bedömde att projektet i mycket hög utsträckning arbetade långsiktigt och arbetade i mycket hög hög utsträckning för minska miljöpåverkan. Det fanns ett stort behov av projektet och samarbetskonstellationen ses som innovativ. Projektet bedömdes i hög utsträckning bidra till att främja hållbar användning av vattenresurser och hållbar fiskenäring.

LAG-styrelsen fastställde maximalt offentligt stöd till 773 000 kr. Projektstöd 517 910 kr ( 67%) Övrigt offentligt stöd kommer 60 000 kr. Övrig offentlig resurs kommun 44 000 kronor samt LAG 151 090 kr. Totalt övrigt offentligt stöd och och offentlig resurs 33%.

Projektet är avslutat.