PAF – produkt- och affärsutveckling inom fiske

”PAF- produkt och affärsutveckling” var ett samarbetsprojekt mellan två leaderområden, Leader Mittland Plus och Lokalt Ledd Utveckling Gästrikebygden. Det var ett  LAG-ägt projekt i Europiska Havs-och Fiskerifonden (EHFF). Projektet genomfördes i samarbete med Producentorganisationen Kustfiskarna som organiserar de kustfiskare som finns i området från Tierp i söder till Husum i norr.

Val av insats stämde med innehållet i projektet samt med den lokala strategins insats 2 entreprenörskap. Projektet avsåg genomförande av den lokala strategins insats 2, vilket styrks av målen ” Ökar entreprenörskap” ” Ökad förädling och diversifiering” samt ”ökad kompetensutveckling”.

Projektet skulle bidra till ett långsiktigt och hållbart och lönsamt fiske och projektet ska ha identifierat och utforskat nya möjligheter för produkt-och affärsutveckling med fisk som resurs.

LAG bedömde att projektet i mycket hög utsträckning arbetade långsiktigt. Det fanns ett behov av projektet och
samarbetskonstellationen bedöms som innovativ. Projektet bedömdes i mycket hög utsträckning kunna bidra till ökad
förädling, ökad diversifiering och till att främja hållbar användning av vattenresurser. LAG-styrelsen fastställde maximalt offentligt stöd till 433 881 kr. Projektstöd 290 700 kr (67%) Övrigt offentligt stöd LAG 143 181 kr (33 %).

Projektet är idag avslutat, men har lett till en kartläggning, ny kunskap om nya metoder och förädling, samt många nya idéer för yrkesfiskare att utveckla. Projektet har också lett till ökad kunskap inom sociala medier. Nya nätverk har etablerats i Finland.