Startbeslut för Kustfiskarelyftet

Samarbetsprojektet Kustfiskarelyftet har nu fått startbeslut från Jordbruksverket.

Projektet är ett samarbete mellan Västernorrlands och Gävleborgs kustfiskare, och projektet ska bidra till att skapa förutsättningar för småskaligt och hållbart kustfiske, rekrytering av unga fiskare och ett hav i balans i Gävleborgs, Västernorrlands och norra delen av Uppsala läns kustområden.

Syftet är att de småskaliga kustfiskarna ska utveckla ett starkare nätverk för samarbete som kan leda till bättre tillvaratagande av yrkesfiskarnas yrkeskunskaper, lönsamhets- och förädlingsintressen. Syftet är också att utveckla samarbetet med besöksnäringen och att marknadsföra det småskaliga fisket kopplat till förädlade produkter och kustsamhällenas attraktivitet.

Projektet ska bland annat leda till fler licensierade småskaliga kustfiskare (ungdomar under 25 år), 1 nytt arbetstillfälle inom yrkesfisket eller närliggande bransch, samt informations- och marknadsmaterial om det småskaliga fisket ur flera perspektiv.

Projektets hållbarhetsmål är att bidra till ett hav i balans (ekologisk/miljö)

LAG har bedömt projektet med de lokala urvalskriterierna och projektet har uppnått kvalnivån för både grundkriterier och de fond- och insatsspecifika kriterierna. LAG har bedömt att finns ett mycket stort behov av projektets resultat och att projektet i mycket stor utsträckning bidrar till ökad konkurrenskraft hos små och medelstora företag samt fler lokala produkter och tjänster.

Maximalt stödbelopp är 899 990 kr, fördelat på 67 % projektstöd och 33 % LAG-pott.