Brattbytorpets utemiljö

Brattbytorpet- teknik och nostalgi djupt inne i skogen

Långt in i skogen vid Revsundsbygden breder sig Brattybytorpets suggestiva och nostalgitäta miljö ut sig i en stor skogsglänta. Längs skogskanten står fordon från förr, en BP-mack och till och med ett gammalt flygplan för att välkomna besökarna. Tedd Persson är en av medlemmarna i Revsundsbygdens Omnibuss, den ideella föreningen som driver torpet.

— Att komma hit till oss på Brattbytorpet ska ge besökaren en igenkänning. Vårt ställe handlar om lokal kulturhistoria, nostalgi och gammal teknik. Besökaren kan exempelvis kliva in i rummet som är byggt kring Folkets park och känna vibbarna av en fredagsdans på Folkets hus, säger han och skrattar.

Under mer än 20 års tid har medlemmarna i föreningen träffats på tisdagskvällar för att meka, bygga och umgås. Men det var när de fick kontakt med Leader Mittland plus som föreningen kunde utöka Brattbytorpet att bli ett riktigt besöksmål för nostalgiintresserade. Föreningen har med stöd av Leader kunnat bygga en stor hangarliknande byggnad, där ett nostalgimuseum växt fram med olika miljöer från förr.

Föreningen tar vara på gamla saker

Bertil Norbeck, också han medlem i föreningen, har med hjälp av material som de fått till skänks genom åren byggt upp olika miljöer som gestaltar 50-, 60-, 70- och 80-talen. Flera rum visar hemmamiljöer från olika tidpunkter, men det finns också en välsorterad damkonfektionsaffär med skor, smycken och klänningar.

— Det är en enorm spännvidd över saker vi får till oss och det är fantastiska saker. Vi har även ett radiorum där vi fått flera radioapparater från en släkt där en av bröderna i familjen importerade radioapparater från Tyskland på 30-talet, förklarar Bertil Norbeck.

En fallfärdig timmerstomme har renoverats till nostalgicafeét Götas. När besökaren kliver in där för en kopp kaffe, är det som att göra ett historiskt besök på Östavalls tågstation. Tedd Persson reflekterar över allt föreningen genomfört.

— Det är makalöst vad vi har fått till. Utgångspunkten är ju att tillvarata de grejer vi får in och det är väldigt tillfredställande att vi kan göra så mycket på så små resurser.

Tedd Persson menar att det är det goda samarbetet inom föreningen som drivit på utvecklingen av Brattbytorpet. Nu siktar föreningen på fler samarbeten med andra aktörer i bygden. Dessutom vill de rikta in sig på att fler barnfamiljer hittar till torpet.

— Tycker barnen det är roligt att vara här, gillar ju föräldrarna att vara här också, säger Tedd.

Och Bertil skrattar och flikar in:

—  Vi vill ju sprida kulturhistorien långt ner i åldrarna, barn är väldigt nyfikna av sig. Man kan få en gråsten att bli intressant, bara man har en historia bakom.

Se filmen för att uppleva Brattbytorpet.

Eldsjälarna Ted och Bertil i föreningen

Tedd Persson och Bertil Norbeck, två av föreningens eldsjälar.

Brattbytorpet affär

Känslan av svunna tider går att fånga lätt under ett besök på Brattbytorpet.

En gammal kamera.

En gammal modell av kamera.

Hemmamiljö under 50-talet.

Ett rum som visar hur ett hem på 50-talet såg ut.

Veras affär, visar vackra kläder och accessoarer.