En lanthandel som alltid blickar framåt

Bodsjö diverse är en liten Ica-butik som alltid hittar fiffiga lösningar för att utveckla sin verksamhet i Sidsjö, Bräcke kommun. Genom stöd från Leader Mittland Plus kunde de göra handeln i byn mer tillgänglig, även efter stängningstid.

Serviceutveckling i Bodsjöbygden är namnet på Leader Mittland Plus avslutade projekt.

Tanken med projektet var att erbjuda fler tjänster än hemleverans av varor. Butiken ville göra det lättare för kunderna att hämta upp varor efter stängningstid och erbjuda fler hemnära tjänster som vedhuggning, städning, snöskottning och byte av glödlampor. Covid-19-pandemin ställde dock till det.
— Det blev ju problem under coronan, ingen blev intresserade av den här utökade vaktmästartjänsten. Det var ingen kund som ville ha folk hemma, de var ju rädda för viruset, så vi fick ställa om litegrann, berättar Lars Levin, initiativtagare till projektet.

Ändrad riktning i projektet

En lösning blev att gå vidare med konceptet ICA to go. I det ingick utveckling av brandskyddsanalys, säkerhetsanalys och övrig projektering. Leaderstödet betydde mycket enligt Lars Levin.
— Det är ju framför allt att vi kan utveckla butiken och hålla oss kvar. Att vi kan serva kunderna även när vi har stängt betyder ju väldigt mycket.

Serviceutbudet i butiken är stort för en mindre butik och kundkretsen är trogen. Många har fått upp ögonen för att handla efter stängningstid. Lars Levin berättar att ett generationsskifte har skett i byn. Flera av de trognaste kunderna är barnfamiljer som tycker det är bekvämt att butiken finns.
En av kunderna som uppskattar butiken är Lena Villiamsson, som är fritidsboende i bygden. Hon tycker att personalen är serviceinriktade och uppskattar att de erbjuder så många tjänster. Hon avslutar intervjun med att säga;
— Underbart för bygden att Bodsjölivs finns!

Se filmen om projektet

 

Lars Levin, projektägare.