Kälens bystuga – ett ledcentrum i bygden

Kälens bystuga är ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt. Tanken var att skapa ett ledcentrum för alla besökare som passerar Kälen som har både Bodsjöleden och Bodsjöbygdens skoteterled runt knuten.
— Kälens bystuga har blivit ett viktigt nav för turistnäringen här i Kälen. Många som besöker oss, vandrare, skoterförare eller utländska turister, undrar var man kan vandra, fiska och bo när man kommer hit. Vi hjälper dem att få rätt information, berättar Hennie van Scherpenzeel, en av initiativtagarna till projektet.

I projektet skapade man ett informationscentrum för alla som passerar Kälen. Bystugan är en gammal skola som tidigare hade enbart utedass att erbjuda besökarna. Under projektets gång byggde man bland annat en toalett med dusch, men även en handikappanpassad toalett. Lokalen är också mer tillgänglighetsanpassad än tidigare. Det har gett ringar på vattnet.

Flera bybor entusiastiska över projektet

Kälens bystuga är inte bara en samlingslokal för besökare utan även ett nav för boende i bygden. Pensionärernas riksförbund, PRO, är en organisation som använt lokalen efter förbättringarna.

— Det är ett stort lyft att PRO kan vara här bland annat, för att ha sina samlingar och möten. Det till en perfekt samlingslokal för alla i bygden, berättar Hennie van Scherpenzeel.

Kälenborna är också väldigt entusiastiska över projektet, som lett till att fler vill skapa boendemöjligheter för besökare, eller exempelvis att utveckla egna längdskidspår. Jaktintresset är stort och många besökare som kommer till Kälen, njuter av vildmarken och lugnet i naturen, berättar Hennie van Scherpenzeel.

—  Den här utvecklingen som kommer på köpet av vår projektidé har stor betydelse för oss, mycket hamnar här i Kälen, vi märker att fler personer kommer hit till Kälen. Det har blivit en knutpunkt, konstaterar han.

 

Hennie van Scherpenzeel, en av initiativtagarna till projektet.

Se filmen om projektet.